به انگلیسی نیتروژن  (Nitrogen)  و به فرانسوی ازت (Azote) ، یکی از عناصر موجود در جدول تناوبی است که با عدد اتمی 7 و علامت شیمیایی (N) شناخته می شود. نیتروژن عنصری بی اثر و بی بو ، بی مزه و بی رنگ است که 78 % از جو زمین را تشکیل می دهد. گاز نیتروژن در صنعت کاربردهای فراوانی دارد و به علت حجم بالای آن در حالت گاز جهت انبارش آسان تر آن را به حالت مایع تبدیل می کنند. در ادامه به بررسی تولید نیتروژن مایع در صنایع گازی پرستلی می پردازیم.

نیتروژن مایع چیست؟

نیتروژن مایع (Liquid Nitrogen) یا همان ازت مایع یک شکل مایع از گاز نیتروژن است که در دمای بسیار پایین (حدود -196 درجه سانتی‌گراد) نگهداری می‌شود. این ماده بی‌رنگ و بی‌بو به دلیل خواص منحصر به فرد خود در صنایع مختلف کاربردهای گسترده‌ای دارد.

 نیتروژن به روش های مختلفی از هوا گرفته می شود که با کیفیت ترین روش تولید آن ، تقطیر جز به جز هوای مایع به روش (ASU Air Separation Unit) می باشد.

صنایع گازی پرستلی با استفاده از خطوط تولید پیشرفته و بروز خود قادر به تولید نیتروژن مایع گرید 6 با خلوص 9999/99 می باشد.

خرید اکسیژن مایع از صنایع گازی پرستلی

تولید نیتروژن مایع

دمای نیتروژن مایع

دمای نیتروژن مایع در فشار جو حدود 196- درجه سلسیوس که معادل 77 درجه کلوین است.

کاربردهای نیتروژن مایع

نیتروژن مایع به دلیل ویژگی هایی که دارد یکی از پرکاربردترین عنصرها در بین مایعات کرایوژنیک است. نیتروژن مایع بطور کلی دارای دو کاربرد اساسی می باشد:

  • اکسید زدایی

یکی از مهمترین کاربردهای نیتروژن مایع خاصیت اکسید زدایی آن  است که در صنایع مختلف جهت از بین بردن اکسیژن محیط از این محصول استفاده می شود. نیتروژن مایع (ازت مایع) که حین استفاده به راحتی تبدیل به گاز می شود ، مقدار اکسیژن موجود را برای اکسیداسیون مواد طبیعی را کاهش می دهد و درنتیجه از سوختن مواد قابل اشتعال و همچنین خوردگی فلزات جلوگیری می کند، به دلیل همین بی اثر بودن نیتروژن ، در صنعت بسته بندی مواد غذایی ، جهت کاهش مقدار اکسیژن و جلوگیری از اکسیداسیون و کاهش رشد باکتری ها و حفظ کیفیت مواد غذایی به مدت طولانی تر ، از نیتروژن به صورت گسترده ای استفاده می شود.

  • تولید سرما

نیتروژن مایع با توجه به  دمای پایین جوش 196- درجه سانتی گراد و از طرفی با توجه به بی بو ، بی مزه و بی اثر بودن آن به عنوان منبع تولید سرما در صنایع مختلف از جمله تولید بستی استفاده می شود. علاوه بر اینکه کیفیت خوب و بافت مناسبی به بستنی می دهد ، بستنی های تولیدی را به سرعت منجمد کرده و لذا در کاهش هزینه برق انجماد در فریزرها و کوتاه کردن مدت زمان انبارش در تولید و حمل سریع از کارخانه به مشتری ، صرفه جویی زیادی به عمل می آید.

کاربردهای ازت مایع

نیتروژن مایع (ازت مایع) یک عنصر فوق سرد (cryogen) است. در بسیاری از صنایع از این ویژگی منحصر به فرد استفاده می شود. چون هیچگونه عوارضی در مواد غذایی و بر بدن انسان ندارد. همچنین از آن ، در جهت منجمد کردن سریع مواد غذایی هنگام تولید و حمل و نقل سریع آنها استفاده می کنند.

با توجه به ساختار اتمی که نیتروژن دارد، به عنوان یک عنصر خنثی و بی اثر (Inert Gas) شناخته شده است و لذا کمترین و پایین ترین درجه واکنش پذیری به مواد دیگر را دارد.

از کاربردهای دیگر ازت مایع به عنوان مایع فوق سرد ، می توان به موارد زیادی اشاره کرد از جمله:

  • صنعت پزشکی: برای حفظ و ذخیره نمونه‌های بیولوژیکی و در تکنیک‌های جراحی کرایو.
  • صنعت داروسازی: برای جایگزینی آن با هوا و کاهش درصد اکسیژن و ایجاد یک فضای مطلوب ، خشک ، آنتی باکتریال و بالا بردن کیفیت محصول و ایجاد محیطی ایمن از احتراق
  • صنعت غذایی: برای انجماد سریع مواد غذایی و حفظ کیفیت آنها.
  • صنعت الکترونیک: برای سرد کردن و تست قطعات الکترونیکی.
  • تحقیقات علمی: در آزمایشگاه‌ها برای انجام آزمایش‌های شیمیایی و فیزیکی.
  • در فرایند کنترل گرمایی در سنگ زنی آلیاژ تیتانیوم و فلزات دیگر
  • جهت انجماد لاستیک های کهنه در ازت مایع و قابلیت پودر شدن لاستیک در آسیاب در صنعت بازیافت لاستیک
  •  در بتن سازی برای خنک کردن بتن یا اجزای آن و ده ها مورد دیگر
  • در جوشکاری لوله های استیل و هرگونه قطعات حساس جهت از بین بردن اکسیژن اطراف محیط  جوشکاری و جلوگیری از اکسایش
  • در ریخته گری فولاد و فلزات مذاب به عنوان یک گاز پاک کننده برای ایجاد محیط بی اثر
  • جهت برش زدن لیزر و افزایش شدت برش پلاسما
  • تزریق نیتروژن در تانکرهای نفتکش جهت کاهش غلظت اکسیژن به مقدار 8 % و غیر قابل اشتعال نمودن گازهای متصاعد شده آن

کاربردهای نیتروژن مایع

خطرات نیتروژن مایع

غلظت بالای نیتروژن در هوای تنفسی، مضر است و باعث می شود که انسان دچار بیهوشی ناگهانی شود. درواقع نیتروژن تنها زمانی برای تنفس بی خطر است که با مقدار مناسبی از اکسیژن ترکیب شده باشد.

درنظر داشته باشید که نیتروژن مایع تنها در فضاهایی با تهویه مطبوع و حتما درون ظرف های با درب شل نگهداری شود. همچنین بهتر است هنگام انتقال و جابجایی مایعات برودتی برای به حداقل رساندن صدمات ناشی از پاشش، از شیلد محافظ صورت و پیشبند چرمی استفده کنید .

روش های تولید نیتروژن مایع

تولید نیتروژن از هوا برای مصارف صنعتی به روش های مختلفی انجام می شود که در اینجا بطور خلاصه به سه روش اشاره می کنیم.

روش غربال مولکولی 

یکی از روش ها روش جذب سطحی مولکولارسیو (غربال مولکولی) (pressure sewing adsorption) PSA است.

در این روش ابتدا هوا توسط یک کمپرسور فشرده شده و پس از عبور از تله های آبگیری ، رطوبت موجود در هوا و روغن معلق در آن حذف می شوند. سپس هوا ازبستر زئولیت عبور داده می شود تا مولکول های اکسیژن در میکرو ترپ ها (حفره های ریز) زئولیت به دام بیافتد. ذر نهایت آنچه از سیستم خارج می شود گاز نیتروژن است.

روش جدا سازی غشایی

در این روش هم هوا ، در مرحله اول فشرده و سپس فیلتر شده و پس از آن هوای فشرده از میان دسته ای از الیاف توخالی عبور داده می شود ، در اینجا هوا به دو جریان، گاز نیتروژن نسبتا خالص و جریان هوای غنی از اکسیژن، دی اکسید کربن و مقدار ناچیزی گازهای دیگر،  تفکیک می شود.

در نتیجه این نوع جداسازی، گاز نیتروژن نسبتا خالص برای مصارف صنعتی تولید می شود. اگر چه بدلیل تکنولوژی بالا و تحقیقات پر هزینه، بسیاری از کشور ها هنوز بطور جدی وارد عرصه تحقیقاتی و کاربردی آن نشده اند.

نیتروژن مایع چگونه تولید می شود؟

روش تقطیر جزء به جزء هوا (Air separation unit) ASU

این تنها روشی است که می توان نیتروژن مایع با خلوص بالا تولید کرد. این روش یکی ازقدیمی ترین روش های تولید ازت مایع می باشد. این روش توسط مهندس آلمانی کارلفون لینده ابداع شده و امروزه نیز همچنان در جاهایی که به تولید نیتروژن مایع یا گاز با خلوص بالا و تناژ زیاد نیاز است، کاربرد دارد. این روش جداسازی در حال حاضر یکی از پرهزینه ترین اما کارآمد ترین روش های تولید ازت مایع می باشد.

در این روش هوای محیط توسط یک کمپرسور فشرده می شود و همزمان در فرآیند فشرده سازی بعضی از آلاینده های آن مثل بخار آب ، دی اکسیدکربن و برخی هیدروکربن ها گرفته و حذف می شوند.

در ادامه ی فرآیند، هوای فشرده، خشک و تصفیه و سپس تا حدی سرد می شود و پس از آن از طریق شیرها و توربین های انبساطی عبور داده می شود تا به حد نهایی سرمای مورد نیاز برسد و با عبور از مبدل های فوق سرد و کولر های فرعی وارد ستون تقطیر که حاوی تعدادی سینی تقطیر به منظور جداسازی نیتروژن ، اکسیژن و آرگون است، می شود.

هر کدام از این عناصر از نقاط دقیق ستون تقطیر خارج می شوند تا از حداکثر خلوص موجود در گازها یا مایع خاصی که خارج میشود ، اطمینان حاصل گردد. نیتروژن مایع (ازت مایع) تولید شده به این روش 99/9995 درصد خالص است.

صنایع گازی پرستلی با بهره گیری از دستگاه های مدرن و متعدد خود به روش ASU نیتروژن مایع با خلوص بسیار بالا ( گرید 5/5) تولید و به مشتریان خود در سرتاسر ایران تحویل می دهد.

بیشتر بخوانید: نیتروژن مایع چگونه تولید می شود؟

نیتروژن مایع از کجا بخریم؟

خرید نیتروژن مایع برای مصرف کنندگان صنعتی، از اهمیت بالایی برخوردار است، دو فاکتور مهم در خرید این عنصر حیاتی صنعت بیشتر از همه حائر اهمیت است:

یکی خلوص و گرید بالای ازت مایع و دیگری دریافت به موقع آن. چه بسا عدم وجود هریک از آنها خسارات جبران ناپذیری به سیستم ها و خط تولید مصرف کنندگان وارد نماید.

صنایع گازی پرستلی که به عنوان یکی از خوشنام ترین تولیدکنندگان نیتروژن مایع مطرح می باشد ، کیفیت تولید نیتروژن مایع را با بکار گیری دستگاه های پیشرفته و استفاده از دستگاه های آنالایزر به صورت آنلاین با حساسیت فوق العاده ای کنترل می نماید و با ارائه برگه آنالایز محصول، به هر محموله کیفیت خلوص آنرا تضمین می نماید.

ضمناً شعار سازمانی ، صنایع گازی پرستلی ، ((تامین به موقع )) است . لذا با بهره گیری از ناوگان منظم و بزرگ خود، نیتروژن مایع تولیدی خود را در زمان مقرر به اقصی نقاط کشور حمل و به مشتریان محترم تحویل می نماید.

خرید ازت مایع

قیمت نیتروژن مایع

قیمت نیتروژن مایع بسته به حجم خرید، خلوص و شرایط تحویل متفاوت است. ما تلاش می‌کنیم تا بهترین قیمت‌ها را به مشتریان ارائه دهیم.

یکی از دغدغه های همیشگی مشتریان و مصرف کنندگان محترم میعانات کرایوژنیک بعد از کیفیت و تامین به موقع، مقوله قیمت می باشد. جهت تعیین قیمت این محصول و نحوه سفارش آن باید به عوامل تاثیرگذار ذیل توجه داشت:

1 – قیمت اعلام شده از سوی مراجع ذیصلاح از جمله اتحادیه های کشوری تولیدکنندگان و توزیع کنندگان گازهای صنعتی و طبی و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان می باشد. معمولا این مراجع در فصل بهار هر سال قیمت مصوب را با در نظرگرفتن هزینه های تولید و توزیع اعلام می کنند و اگر شرایط خاصی اتفاق نیافتد معمولا این قیمت تا پایان سال ثابت می ماند.

2 – عرضه و تقاضا : معمولا در شش ماه ابتدای هر سال با گرم شدن هوا و افزایش تقاضا جهت خرید نیتروژن مایع و اکسیژن مایع و کاهش تولید اکسیژن مایع و نیتروژن مایع، قیمت این محصولات افزایش می یابد . قطعی برق در بخش صنعت که معمولا در بخش تابستان اتفاق می افتد و اعمال هزینه های پیک تابستان جهت برق مصرفی واحدهای صنعتی از عوامل تاثیرگزار دیگر بر افزایش قیمت هستند . با عبور از موج گرما وسرد شدن هوا در شش ماهه دوم سال معمولا قیمت اکسیژن مایع و قیمت ازت مایع به ثبات می رسد.

3 – هزینه های تولید و توزیع: قیمت تمام شده اکسیژن و نیتروژن مایع معمولا شامل دو بخش می شود . بخش اول هزینه تولید این محصول برای تولید کننده اکسیژن مایع و تولید کننده نیتروژن مایع می باشد . بخش دوم هزینه حمل این محصول از سکوی فروش تا محل مشتری است . هر چقدر مسیر کوتاه تر و محموله ارسالی بزرگتر باشد هزینه بخش دوم کاهش یافته و طبیعتا هزینه تمام شده خرید اکسیژن مایع و خرید نیتروژن مایع کمتر می باشد

4 – کیفیت و گرید محصول: در صورت خرید ازت مایع هرچقدر که محصول کیفیت بالاتری داشته و میزان ناخالصی های کمتری داشته باشد ، قیمت بالاتری دارد .

5 – سایر عوامل تاثیرگذار : مسائل دیگری از جمله ماهیت شرکت تامین کننده ( تولید کننده بودن یا توزیع کننده بودن ) ، محل سکوی فروشنده ، بازار کشورهای همسایه و هزینه فرصت ، قیمت ارز ، حجم محموله همگی بر روی قیمت اکسیژن مایع و نیز قیمت نیتروژن مایع تاثیرگذار می باشد .

جهت اطلاع از قیمت روز نیتروژن مایع با در نظر گرفتن عوامل فوق می توانید با شماره های 02634761023 و 02634761021 تماس حاصل فرمائید .

خرید نیتروژن مایع

پرستلی به عنوان یکی از معتبرترین تولیدکنندگان نیتروژن مایع در بازار، با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های پیشرفته و تیمی متخصص، محصولاتی با کیفیت بالا را تولید و عرضه می‌کند. ما به تعهدات خود در قبال مشتریان پایبندیم و همواره در تلاشیم تا بهترین خدمات را ارائه دهیم.

اگر به دنبال خرید نیتروژن مایع (خرید ازت مایع) هستید، پرستلی بهترین گزینه برای شماست. پرستلی نیتروژن مایع را با بالاترین کیفیت و استانداردهای جهانی عرضه می‌کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و سفارش، می‌توانید با ما تماس بگیرید یا از طریق سامانه آنلاین پرستلی اقدام فرمایید.

اطلاعات ایمنی نیتروژن مایع

Liquid Nitrogen MSDS (Material Safety Data Sheet)

اطلاعات ایمنی نیتروژن مایع
اطلاعات ایمنی ازت مایع

اطلاعات ایمنی نیتروژن مایع

 

 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *